Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Pieczone ziemniaki z avocado

Pieczone ziemniaki z avocado

Nie są tak fotogeniczne jak słodkie bataty, o których pisałam tutaj...  Traktowane trochę u nas po macoszemu i jako absolutna smutna konieczność polskiego klasycznego obiadu.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Ugniecione, starmoszone i służące głównie jako dodatek, rzadko wydają się na tyle atrakcyjne by uczynić z nich główny aspekt dania.

Przylgnęła do nich sława tuczących i mocno kalorycznych. Nic bardziej błędnego, bez kalorycznych dodatków nie tuczą, są natomiast cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy D,C, oraz magnez, potas, fosfor.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Ja osobiście uwielbiam ich obłędny smak, gdy jeszcze mega gorące wyciąga się je z ogniska i je się je palcami, z mocno spieczoną skórką .Tymczasem gdy za oknem minusowe temperatury nie zwiastują szybkiego siedzenia przy ognisku i jedzenia tych ziemniaczanych pyszności, mam dla was sposób na przywołanie smaków lata pod koniec naszej szarej zimy.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

 

Składniki:

-2 kg surowych ziemniaków

-ulubione zioła

-parę łyżek oliwy z oliwek

-koniecznie świeże gałązki rozmarynu

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

 

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy (absolutnie nie obieramy ze skórki), kroimy w paski co 2 mm nie przecinając skórki do końca. Smarujemy delikatnie oliwą i ulubionymi ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by nie stykały się ze sobą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Jako dodatek użyłam do nich świeżych dojrzałych avocado, które wydrążyłam, w to wbiłam jajko (odlałam z każdego ponad połowę białka), posypałam pieprzem cytrynowym i na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu posypałam zapieczone avocado moim ulubionym ostatnio dodatkiem czyli aromatyczną czarnuszką.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Po upieczeniu ziemniaki smakują obłędnie. Delikatnie spieczona, chrupiąca skórka, mokry środek i aromat pieczonej bulwy. Pycha!

Seriale na zime

Seriale na zime

Sally Mann

Sally Mann