_KAM2551125.jpeg

 

Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Przepisy: Wege hot-dogi

Przepisy: Wege hot-dogi

Odkąd ponad rok temu zostałam wegetarianką przetestowałam już dziesiątki różnych przepisów. Z założenia miały być zdrowe, lekkostrawne, dodawać energii żeby mieć siłę po nich biegać i na wszelkie sposoby się aktywizować:). Przy tym założenie było takie, że nie chcę jeść jakieś zielonej, lub maziastej rozgotowanej breji, a tak kojarzy się sporo wegeteriańskich dań. U mnie ma być zdrowo, estetycznie i szybko.


Z fast foodów zrezygnowałam już parę lat temu, raz na milion lat mam ochotę zjeść coś paskudnego na mieście, bo umówmy się, każdy ma ochotę. Z tej potrzeby powstał na szybko autorski pomysł na wege hot dogi z pieczonymi ziemniaczkami.

Do ich zrobienia można wykorzystać dowolne pieczywo, my spróbowaliśmy z chrupkimi bułeczkami, później testowana była wersja typowej bułki do hot doga. Obie tak naprawdę świetne, na pewno wersja z ciemnego pieczywa z dodatkami też byłaby świetna. Parówki oczywiście sojowe, dziś parę razy pytałam się K, czy to na pewno wersja wege bo byłam pewna że to zwykła klasyczna parówka. Podobnych myśli był nawet nasz kot bo po cichaczu zgarnął jedną i dał się nabrać że to mięcho a potem z obrzydzeniem je zwracał. Otóż nie, i to w tym wszystkim jest najlepsze:)

 

Na 4 sporej wielkości hot dogi potrzebujemy:


-4 dowolne bułki do hot dogów (może być dowolna bagietka)
-4 parówki sojowe
-sałatę strzepiastą
-roszponkę 
-1 ogórek zielony pokrojony w półksiężyce
-1 pomidor pokrojony w półksiężyce
-obowiązkowo kiszony ogórek
-dowolna papryka pokrojona w paseczki
-mała czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
-oczywiście keczup, musztarta, oregano, bazylia


Bułki i parówki grillowaliśmy na elektrycznym grillu koło 5 minut  z obu stron żeby ładnie się zarumieniły. Później dodatki wedle uznania.

Świetnym dodatkiem do nich są pieczone ziemniaczki. Młode ziemniaki (ja użyłam koło 7 szt) szorujemy mocno pod bieżącą wodą, zostawiamy obowiązkowo skórkę, kroimy w nieregularne kształty i wrzucamy na NAPRAWDĘ mocno rozgrzany olej. Smażymy koło 20 minut, odsączamy z tłuszczu i na koniec posypujemy wędzoną papryką.

Przygotowanie calości zajmuje max 40 minut, a jest świetną, kolorową alternatywą, kiedy ma się ochotę na jedzenie z ulicy. Smacznego;)

36.PKO Halfmarathon Szczecin 30.08. 2015

36.PKO Halfmarathon Szczecin 30.08. 2015

Drawa

Drawa