_KAM2551125.jpeg

 

Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Wege szaszłyki z Tofu

Wege szaszłyki z Tofu

Co prawda sezon na grillowanie się właśnie kończy, ale w ostatni weekend udało nam się z rodzinką złapać trochę słońca na działce i poczillować się na łonie natury:)

Na co dzień nie mam większego problemu z dietą wege. Jest masa prostych i szybkich przepisów które pozwalają przygotować wartościowe posiłki. Ale już z grillem i ogniskiem miałam problem. No bo co tam można teoretycznie zjeść oprócz pieczonych ziemniaków i chleba. Poszperałam trochę na necie, zmodyfikowałam parę przepisów (niestety bądź stety, nie należę do osób które trzymają się jakichkolwiek przepisów:)

Propozycja dla wszytskich tych którzy zamiast karkówki chcą spróbować czegoś nowego:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 duża kostka Tofu
  • 1 duże opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki, każda w innym kolorze
  • czerwona, biała cebula
  • 2 małe cukinie


Kukurydzę najpierw gotować koło 20 minut w osolonej wodzie i pokroić wg uznania. My część nadziałyśmy na patyki, reszta była w większych kawałkach grillowana jeszcze osobno już na działce.

Do marynaty: miód , ostra musztarda, 5 dużych łyżek sosu sojowego, ostra papryka, syrop z agawy parę łyżek, 4 ząbki czosnku, pieprz, szczypta soli,kilka ziaren utartej w moździeżu kolendry.

Tofu pokroić w kostkę i zamarynować na min 2 h przed .Resztę składników pokroić, zamarynować odstawić na min pół h i nadziać według upodobań na patyki. Grillować min 30minut.My podawałyśmy całość z sosem czosnkowym i pokrojonym świeżym ogórkiem z działki. Pycha!

Choszczeńska 10'siątka.

Choszczeńska 10'siątka.

36.PKO Halfmarathon Szczecin 30.08. 2015

36.PKO Halfmarathon Szczecin 30.08. 2015