Wege szaszłyki z Tofu
Co prawda sezon na grillowanie się właśnie kończy, ale w ostatni weekend udało nam się z rodzinką złapać trochę słońca na działce i poczillować się na łonie natury:)
Na co dzień nie mam większego problemu z dietą wege. Jest masa prostych i szybkich przepisów które pozwalają przygotować wartościowe posiłki. Ale już z grillem i ogniskiem miałam problem. No bo co tam można teoretycznie zjeść oprócz pieczonych ziemniaków i chleba. Poszperałam trochę na necie, zmodyfikowałam parę przepisów (niestety bądź stety, nie należę do osób które trzymają się jakichkolwiek przepisów:)
Propozycja dla wszytskich tych którzy zamiast karkówki chcą spróbować czegoś nowego:
- 3 kolby kukurydzy
- 1 duża kostka Tofu
- 1 duże opakowanie pomidorków koktajlowych
- 500 g pieczarek
- 3 papryki, każda w innym kolorze
- czerwona, biała cebula
- 2 małe cukinie
Kukurydzę najpierw gotować koło 20 minut w osolonej wodzie i pokroić wg uznania. My część nadziałyśmy na patyki, reszta była w większych kawałkach grillowana jeszcze osobno już na działce.
Do marynaty: miód , ostra musztarda, 5 dużych łyżek sosu sojowego, ostra papryka, syrop z agawy parę łyżek, 4 ząbki czosnku, pieprz, szczypta soli,kilka ziaren utartej w moździeżu kolendry.
Tofu pokroić w kostkę i zamarynować na min 2 h przed .Resztę składników pokroić, zamarynować odstawić na min pół h i nadziać według upodobań na patyki. Grillować min 30minut.My podawałyśmy całość z sosem czosnkowym i pokrojonym świeżym ogórkiem z działki. Pycha!