_KAM2551125.jpeg

 

Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Tosty z guacamole

Tosty z guacamole

Jedna z moich ukochanych past na kanapki. Jej zrobienie zajmuje kilkadziesiąt sekund a smak nie ma sobie równych💚. Do jej zrobienia wystarczą dwa dojrzałe avocado, pół soczystej i kwaśnej limonki, odrobina soli i pieprzu. Zagnieść można nawet na wpół śpiąco widelcem a i tak wyjdzie pycha.

Nie wiem czy jest owoc/warzywo które bardziej mi smakuje. Jego obłędny, soczysty miąższ rozpływa się w ustach jak masło, a aksamitna konsystencja mnie powala na kolana. Uwielbiam je skropić mocno limonką czy cytryną, dodać jeśli mam świeżą kolendrę która dodaje jeszcze świeższego i bardziej orzeźwiającego smaku, podpiec delikatnie rumianego tosta a na wierzch posypać aromatyczną i pachnącą czarnuszką czy czarnym sezamem. W prostocie siła! w tej kuchennej też.

A teraz garść informacji o tym co jemy. Awokado to owoc, który przywędrował do nas pierwotnie z Meksyku, by przez setki las rozprzestrzenić się po Ameryki i Peru. Ma jednak spore ilości kalorii i tłuszczu w swoim składzie. Jeśli jesteście więc na diecie, proponuję korzystać z niego rozsądnie. Avocado jest genialne jako zamiennik masła, do wszelkiego rodzaju past na kanapki czy jako smaczny dodatek do sałatek czy tortilli. Jeśli chodzi o kalorie to w 100 g jest ich około 220. Więc dlaczego tak je uwielbiam? Bo zawiera ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają wysoki poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdzycy a co najważniejsze poprawiają metabolizm.  Zawiera mnóstwo amnikokwasów i witamin, które działają antyoksydacyjnie i poprawiają pracę mózgu. Czy muszę was więc namawiać do jedzenia tego genialnego owocu?:)

Oto przepis na szybkie, aromatyczne guacamole. Obłędnie zielone, idealne na wiosnę by zaczerpnąć składników odżywczych i urozmaicić dietę.

 

Przepis:

  • 2 dojrzałe Avocado
  • poł limonki
  • sól
  • pieprz
  • ziarna czarnuszki albo czarnego sezamu
  • Rucola, kiełki czy kolendra w zależności od tego kto co lubi do dekoracji:)

 

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę a miąższ wybieram łyżką. Całość ugniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty sok z limonki ( ja dodałam pół, ale jeśli ktoś woli mniej kwaśne spokojnie może dodać parę kropel). Dosypujemy szczyptę soli i pieprzu. Całość nakładamy na zarumienionego tosta i posypujemy czarnuszką.

Gwarantuje wam jest tak samo proste jak pyszne.Smacznego i miłego poniedziałku:)

Jak podbić internet? Recenzja książki Aimme Song

Jak podbić internet? Recenzja książki Aimme Song

Inspiracje z wybiegów spring summer 2017

Inspiracje z wybiegów spring summer 2017