Jesienne placuszki z cukini
Dostałam kilka sporych cukiń od Mamy i pojęcia nie miałam co z nimi zrobić. Leżały parę dni w lodówce aż któregoś dnia w pracy koleżanka przyniosła placki z cukini i już wiedziałam że będą w najbliższym czasie robione:)
Super smakują z sosem jogurtowym z odrobiną czosnku, ze świeżym koperkiem albo szczypiorkiem.
Do przepisu użyłam:
- 3 cukinie
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki tortowej
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- szczypta soli, pieprzu, oregano, bazylii
Cukinie umyć, starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę, czosnek tak samo, dodać resztę składników. Jeśli cukinia jest wodnista odlać niepotrzebną wodę. Wymieszać wszystko razem i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie.
Usmażone odsączyć na ręczniku. Podawać z zimnym sosem jogurtowym i szczypiorkiem. Proste, szybkie i super smakują na drugi dzień:)