Szybkie tortille
Nie jestem fanką spędzania w kuchni całych dni na gotowaniu. Nie mam na to czasu, nie mam też ochoty dopieszczać parę godzin jakiś wymyślnych dań. Ma być szybko, najlepiej bardzo szybko, zdrowo, kolorowo i najlepiej żeby dobrze wyglądało. Pomysł na tortillę jest dlatego wymarzony na szybki obiad czy kolację.
Do przygotowania czterech solidnych porcji potrzeba:
- 1 opakowanie gotowych tortilli pszennych (oczywiście jeśli ktoś lubi można wyprodukować samemu)
- 3 połowki kolorowych papryk (zielona, czerwona, zółta)
- 1 ogórek zielony pokrojony na połówki
- 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
- parę zielonych oliwek pokrojonych na pół
- parę łyżek kukurydzy konserwowej
- pół małej sałaty lodowej porwanej na małe kawałeczki
- około 150 g liści swieżego szpinaku
- puszka fasoli z puszki czarnej i czerwonej (usmażona na patelni z zawartością)
- 2,3 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- żólty ser pokrojony w kostkę
- maly jogurt naturalny wymieszany z ostrą papryką i łyżeczką ajvaru, można dodać zioła prowansalskie
Placki tortilli podgrzewam z obu stron w piekarniku albo na grillu elektrycznym (max 1 minutę na obie strony) , smaruje sosem i nakładamy dodatki według uznania. Smacznego!