Koktajl Arbuzowo-Truskawkowy
Przed nami ostatni i jednocześnie najcieplejszy weekend sierpnia. Temperatury w całej Polsce mają być w granicach 30 stopni i utrzymywać się przez cały weekend.
To idealny moment, żeby przygotować pyszny i lekki koktajl z kilku prostych składników.
Skończył się już co prawda sezon na truskawki, ale na lokalnych ryneczkach i targowiskach można znaleźć jeszcze te owocowe perełki.
Przy najbliższych upałach proponuję dodać kilka kostek lodu:)
Składniki:
- 350 g truskawek
- 200-300 g arbuza
- 2 banany
- 2 łyżki nasion chia zalanych wcześniej wodą
- Łyżka miodu naturalnego
- Koniecznie świeża mięta
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dodajemy szklankę wody (zupełnie nie ma potrzeby dodawać mleka czy jogurtu, koktajl na bazie bananów jest wystarczająco sycący). Można też dodać pół wyciśniętej cytryny i kilka kostek lodu.
Spokojnie taki napój może zastąpić jeden z posiłków, ja traktuję go jako alternatywę dla kolacji albo drugiego śniadania:)