Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Owsianka na mleku roślinnym z owocami

Owsianka na mleku roślinnym z owocami

Wspominałam o tym kiedyś. Moje pierwsze wspomnienie owsianki to nakładana chochlą w przedszkolu brązowa sklejona breją, w którą ciężko było wbić nawet łyżkę. Znienawidziłam owsiankę na długie lata i nie dawałam jej przez lata żadnej szansy, konsekwentnie odmawiając spróbowania jej pod różną postacią.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Dopiero w te wakacje w Kalifornii po takim czasie spróbowałam jej i odtąd to jedno z moich najważniejszych pomysłów na śniadanie bez której często ciężko wyobrazić mi sobie udany start na dzień.

Szczególnie zimą warto jeść owsiankę, w dodatku na ciepło bo to idealny pomysł na rozpoczęcie zimnego dnia i podarowanie sobie porcji energetycznych i zdrowych składników odżywczych. Płatki owsiane pomagają utrzymać wagę i dają uczucie sytości. Poprawiają wydolność fizyczną, chronią serce i obniżają cholesterol. Zawierają witaminy z grupy B, i minerały w tym cynk i magnez. Przy wszystkich swoich pozytywnych właściwościach jak da się im szansę są po prostu pyszne.

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Uwielbiam jeść owsiankę zasypaną wręcz owocami, staram się by jeść te na które jest sezon, a jeśli do takich nie ma dostępu, wspomagam się tymi mrożonymi.

Składniki dla dwóch osób;

-1 szklanka płatków górskich owsianych

-2 szklanki mleka roślinnego

-1 banan

-1 owoc granatu

- Mała garść malin, truskawek, borówek czy jakichkolwiek owoców które lubicie

-1 łyżeczka nasion chia

-1 łyżeczka nasion goji

-syrop z agawy do polania

- kilka kostek suszonego kokosa

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

 

Wykonanie:

 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com
 konradjakubowski.com / kamilalewdanska.com

Do garnka wsypujemy płatki i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając cały czas. Po około 3-4 minutach wyłączamy i przekładamy gotową owsiankę do miseczek. Układamy na niej owoce według uznania, posypujemy nasionami chia i goji i polewamy miodem bądź syropem z agawy. Jemy i cieszymy się nowym dniem:) !

Smacznego!

Dajcie znać jak wy przyrządzacie swoją ulubioną owsiankę i jakie macie na nią sposoby.

Pomysł na Walentynki dla niego

Pomysł na Walentynki dla niego

Filmy na zimowe wieczory

Filmy na zimowe wieczory