Owsianka na mleku roślinnym z owocami
Wspominałam o tym kiedyś. Moje pierwsze wspomnienie owsianki to nakładana chochlą w przedszkolu brązowa sklejona breją, w którą ciężko było wbić nawet łyżkę. Znienawidziłam owsiankę na długie lata i nie dawałam jej przez lata żadnej szansy, konsekwentnie odmawiając spróbowania jej pod różną postacią.
Dopiero w te wakacje w Kalifornii po takim czasie spróbowałam jej i odtąd to jedno z moich najważniejszych pomysłów na śniadanie bez której często ciężko wyobrazić mi sobie udany start na dzień.
Szczególnie zimą warto jeść owsiankę, w dodatku na ciepło bo to idealny pomysł na rozpoczęcie zimnego dnia i podarowanie sobie porcji energetycznych i zdrowych składników odżywczych. Płatki owsiane pomagają utrzymać wagę i dają uczucie sytości. Poprawiają wydolność fizyczną, chronią serce i obniżają cholesterol. Zawierają witaminy z grupy B, i minerały w tym cynk i magnez. Przy wszystkich swoich pozytywnych właściwościach jak da się im szansę są po prostu pyszne.
Uwielbiam jeść owsiankę zasypaną wręcz owocami, staram się by jeść te na które jest sezon, a jeśli do takich nie ma dostępu, wspomagam się tymi mrożonymi.
Składniki dla dwóch osób;
-1 szklanka płatków górskich owsianych
-2 szklanki mleka roślinnego
-1 banan
-1 owoc granatu
- Mała garść malin, truskawek, borówek czy jakichkolwiek owoców które lubicie
-1 łyżeczka nasion chia
-1 łyżeczka nasion goji
-syrop z agawy do polania
- kilka kostek suszonego kokosa
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy płatki i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając cały czas. Po około 3-4 minutach wyłączamy i przekładamy gotową owsiankę do miseczek. Układamy na niej owoce według uznania, posypujemy nasionami chia i goji i polewamy miodem bądź syropem z agawy. Jemy i cieszymy się nowym dniem:) !
Smacznego!
Dajcie znać jak wy przyrządzacie swoją ulubioną owsiankę i jakie macie na nią sposoby.