Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

Kilka książek kulinarnych, które polecam

Kilka książek kulinarnych, które polecam

Odkąd zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem i zostałam wegetarianką, coraz więcej uwagi zaczęłam zwracać na to co jem, na skład, wartości odżywcze, kalorie czy … cukier. Pewne rzeczy wyeliminowałam w sporej części (jak cukier), mięsa i ryb nie jem już kilka lat i jak przypomnę sobie czasem, jak potrafiłam odżywiać się dobrych parę lat temu to przyznam szczerze, że łapię się za głowę. Na szczęście z wiekiem przychodzi też świadomość:) Staram się czytać dużo na temat odżywiania, wyników badań, blogów kulinarnych czy ostatnio coraz więcej pojawia się na mojej półce książek kulinarnych z których czerpię inspiracje. Staram się na bieżąco pokazywać wam jak wyglądają moje posiłki i obalać mit że wegetarianie chodzą wiecznie głodni:)

photo (2 of 25).jpg
photo (4 of 25).jpg

Żeby ułatwić wam  trochę planowanie posiłków i to jak bilansować waszą dietę polecam kilka książek, które w ostatnim czasie stały się dla mnie największą kulinarną inspiracją ( w niektórych z nich znajdziecie też odpowiedniki z rybnymi czy mięsnymi dodatkami, bo domyślam się, że nie każdy kto zagląda do mnie na bloga jest wegetarianinem)

 

1. Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem wyd.Buchmann

photo (16 of 25).jpg

Przepięknie wydana książka, której każda strona kusi przepisami. Mało tego, autorka Sophie Manolas opisuje każde warzywo i główne składniki na dania ( jak kasze, rośliny strączkowe) z ich najważniejszymi wartościami odżywczymi i ich znaczeniem dla organizmu. Przepisy które proponuje są różnorodne, proste i większość z was bez problemu będzie mogła je stworzyć u siebie w domu bez wychodzenia po składniki do sklepu. Autorka przez chorobę, która na długo zdeterminowała całe jej życie zainteresowała się tematem odżywiania a także dolegliwościami związanymi z gospodarka hormonalną. Wiedza i doświadczenie, które dzięki temu zdobyła, opisała w swojej książce “Superfood” namawiając nas do tego by korzystać głównie z sezonowych warzyw i owoców, a już najlepiej tych, które jesteśmy sami w stanie sobie wyhodować.

 

2. Bowllove, Bez David, zdrowe i odżywcze miski pełne smaku wyd.Buchmann

photo (8 of 25).jpg

Jesteście fankami kolorowych, pełnych warzyw i owoców misek wypełnionych samą naturą? Jeśli z jakiś względów nie, to koniecznie musi się to zmienić? Dlaczego? Ja odkąd zaczynam dzień od wegańskiej owsianki przysypanej obficie sezonowymi owocami, od razu czuję że wchodzę w nowy dzień z nową energią.  Bowllove to nie tylko chwilowy trend sezonu, ale prosta i przyjemna forma przygotowania wartościowych posiłków na różną porę dnia. A autor czyli Bez David, wie o czym mówi, bo od lat prowadzi bloga kulinarnego, a jego poprzednie książki okazały się bestsellerami.

 

3. Kaukasis.Czyli kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu. wyd.Buchmann

photo (20 of 25).jpg

Gruzja staje się coraz bardziej popularnym kierunkiem podróży całych tłumów turystów. Urzeka ich swoim dziewiczym charakterem, pięknem i przede wszystkim gościnnością, o której słyszałam już legendy. Przepięknie i prawdziwie zilustrowana podróż po tym magicznym kraju, pełna przepisów z kaukaskich rejonów. Szczególnie podoba mi się jak zrecenzował ją Jamie Oliver:

“Czuła, intymna wędrówka po krainie pięknego jedzenia. Po prostu cudowna”

 

4. Leksykon smaków Nikki Segnit

photo (12 of 25).jpg

Najbardziej rzeczowa i merytoryczna książka pod względem zawartości. Bez ilustracji czy zdjęć, w całości poświęcona smakom i gotowaniu. Dzięki szczegółowym opisom dowiemy się jak łączyć ze sobą smaki i dzięki czemu niektóre smaki najlepiej ze sobą połączyć. To z tej książki dowiemy się czemu nieoczywiste połączenia jak burak z kozim serem tak doskonale się łączą i czemu nasze kubki smakowe uwielbiają to połączenie. Przy okazji zawiera sporo ciekawostek o pojedyńczych składnikach, które w większości stanowią naszą dietę.

 

5. Nowa Jadłonomia Marta Dymek

photo (5 of 25).jpg

Najpopularniejszy blog kulinarny w Polsce którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeśli ktoś z was jeszcze nie zna - wpadajcie na bloga Marty, gdzie znajdziecie sporą część jej przepisów. Wiadomo jednak, że papier to papier i gorąco zachęcam was do kupienia drugiej części Jadłonomii. Dlaczego? Marta by ją stworzyć podróżowała po całym świecie, zbierając inspiracje, przyprawy i wizję na drugą część książki. Jak wyszło? Tylko ona umie zachęcić do spróbowania wegańskich pyszności. Dla mnie jedna z najważniejszych książek, bo dzięki niej zapisałam się dwukrotnie na jej kulinarne warsztaty i na zawsze już będę czerpać z niej kulinarne inspiracje. Zrozumiecie jak zrobicie pieczone kotlety z kalafiora z jej przepisu :)

Tym małym podsumowaniem kończę post o książkowych kulinarnych inspiracjach. Mam nadzieję, że dzięki nim łatwiej będzie wam przygotować na posiłki coś zdrowego i pysznego. Ja głęboko wierzę w to, że jesteś tym co jesz <3

photo (25 of 25).jpg

Zapraszam was oczywiście do polubienia mojego Fanpage na facebooku

Znajdź coś pięknego w swoim otoczeniu

Znajdź coś pięknego w swoim otoczeniu

Ulubieńcy kosmetyczni września

Ulubieńcy kosmetyczni września