_KAM2551125.jpeg

 

Fotografująca wszystko wokół. Wegetarianka.Kociara.Biegająca za wszystkim co warte uwagi.

Uzależniona od adrenaliny, pozytywnych wrażeń i wszelkich estetycznych doznań.

WegeBook czyli jak to się stało, że wydałam książkę

WegeBook czyli jak to się stało, że wydałam książkę

Zrzut ekranu 2020-11-24 o 22.34.53.png

Pamiętam moment gdy ponad rok temu wracałyśmy z moją siostrą po kilkunastu godzinach wędrowania po Tatrach do naszego górskiego schroniska, a ja w którymś momencie powiedziałam, że chciałabym wydać swojego e booka z roślinnymi przepisami. 

Już wtedy wiedziałam jak chciałabym żeby wyglądał i ile mniej więcej przepisów ma zawierać. Niższej ceny niż ta która teraz jest (39,99 w tym roku już nie będzie) link tutaj https://eatrunlove.pl/sklep

Zrzut ekranu 2020-11-24 o 22.34.27.png

Byłam pewna co do kilku rzeczy: że przepisy, które się w nim znajdą mają bazować na tym, co na co dzień jemy u siebie w domu, że część z nich ma być na tyle łatwa by wręcz rzec- banalna, tak by nawet ktoś kto na co dzień nie gotuje był w stanie je zrobić i że ma być tak skomponowany, żeby składniki można było wykorzystać w kolejnych dniach zgodnie z ideą, że staramy się w ogóle nie marnować jedzenia.

Wszystko to udało mi się wprowadzić do e booka, nad którym finalnie praca zajęła mi kilka miesięcy.Część przepisów, mimo że i tak robiłam je wiele razy powtarzałam starając się maksymalnie dopracować receptury. Część miała się znaleźć w e booku, ale na którymś etapie ich gotowania lub pieczenia uznawałam, że z jakiś względów powinny zostać pominięte albo dopracowane jeszcze przez najbliższy czas. 

Tym samym w e booku znalazło się finalnie 55 roślinnych przepisów w podziale na kategorie: śniadania, drugie śniadania, lunch, przekąski, kolacje, to zajmie Ci pięć minut i kilka innych. Było też kilka takich i w ciągu kilku dni zamieszczę osobne pojedyncze posty o nich na blogu, które wymagają upublicznienia, bo włos na głowie się jeży jak słyszę że owsianka to koszmar, hummus ktoś kupuje ze sklepu, a jedyne falafele jakie niektórzy w życiu jedli to te kupione w barze na rogu ulicy. Wydanie tego e booka utwierdziło mnie w przekonaniu, że te potrawy naprawdę zasługują w swojej genialnej prostocie na to, żeby je zrobić, a dwa, to żeby zrobić je dobrze.

Dwie idee, które były dla mnie tak samo ważne przy tworzeniu tego e booka to : pierwsza pokazać, że wegetariańskie jedzenie jest różnorodne, może mieć fajną teksturę i wyglądać apetycznie. Druga: by marnować mniej jedzenia. Po prostu. Stąd przy większości przepisów zamieściłam informację w jaki sposób i ile można przechowywać dane danie, których składników warto kupić więcej, a które z nich można mrozić. Oba tematy na pewno doczekają się dłuższej kontynuacji.

Zrzut ekranu 2020-11-24 o 22.34.09.png
Zrzut ekranu 2020-11-24 o 22.33.59.png

Jeśli zastanawiasz się dla kogo tak naprawdę został stworzony ten e book to :

  • Dla osób które nie jedzą mięsa, ale lubią poznawać nowe smaki i próbować innych przepisów

  • Dla tych, którzy jedzą mięso i zupełnie nie mają pomysłu na to jak zastąpić niektóre składniki

  • Dla wszystkich zapracowanych osób, które zwyczajnie nie mają czasu szukać po internecie pomysłów na śniadanie czy obiad,a tu dostają gotowe rozwiązania na kolejne dni czy tygodnie

  • Dla tych, którzy chcą powoli ograniczać mięso, ale nie mają pomysłu jak to zrobić

* Nie jestem lekarzem ani dietetykiem, więc oczywiście wszelkie większe zmiany w Waszej diecie i nawykach ZAWSZE warto skonsultować z lekarzem .


Wegebook jest wynikiem moich prawie siedmioletnich doświadczeń  w byciu wegetarianką, kilku kursów gotowania, setek miejsc w których miałam okazję próbować zupełnie różnych smaków, przypraw i przyrządzania. Jest efektem setek dni spędzonych na gotowaniu, ulepszaniu, korzystaniu z lokalnych składników. Oddaje to Wam w skondensowanej 286 stronicowej książce, która przez swoją elektroniczną formę może towarzyszyć wam wszędzie.

Mam nadzieję,że dzięki niej gotowanie będzie jeszcze prostsze a moja filozofia odnośnie odżywiania, zero waste i wam stanie się bliska. Enjoy! E booka możecie kupić tutaj klikając link do Wegebook’a poniżej.



Hummus klasyczny czyli szybka wersja przepisu dla zapracowanych

Hummus klasyczny czyli szybka wersja przepisu dla zapracowanych

Kilka książek o górach po które warto sięgnąć

Kilka książek o górach po które warto sięgnąć